Casus 26

Colitis Ulcerosa: chemisch niet, natuurlijk wel

In de tweede week van januari 2013 zag ik een vrouw, afkomstig uit een Afrikaans land, met een chronische ontsteking van de endeldarm. De klacht ging bij haar gepaard met buikpijn en verlies van slijm en bloed bij de ontlasting. Patiënte had voortdurend aandrang en moest vaak naar het toilet. Dat ging zo de hele dag door. Wanneer ze een klein beetje at werd het alleen nog maar erger. Hierdoor ontstonden er ook aambeien waar ze ook weer de nodige last van had. Patiënte lag veel op bed omdat ze zich ziek voelde en moe was. Het jonge gezin kwam vrijwel helemaal voor rekening van haar man.

De klachten begonnen tijdens de zwangerschap van haar tweede kind in 2008. Sindsdien was ze onder behandeling van de  maag-darm-lever-artsen van het Meander Ziekenhuis en later van het Ziekenhuis Gelderse Vallei. Ze kreeg veel medicatie: dagelijks een Mesalazine klysma, Temgesic- tabletten en Paracetamol voor de pijn en Omeprazol voor de maag. De toestand was na 4 jaar behandelen eerder slechter dan beter geworden. Het ziekteproces was niet te beïnvloeden door de medicatie die haar werd aangeboden. Enigszins ten einde raad bezocht ze Praktijk Slunterzicht.

Het is dan heel fijn wanneer je al na het eerste consult heel concrete voedingsadviezen kunt geven dankzij de biofysische diagnostiek. We kwamen erachter dat ze een glutenallergie had opgebouwd en dat ze overgevoelig was voor een aantal E-nummers. Ook was er een verstoring van het bacteriële evenwicht in de darm, en konden we 2 bacteriën uittesten die daar normaal niet thuishoren. Verder konden we meten dat suiker niet goed voor haar is.

Ik adviseerde om maar eens met rijstvasten te beginnen. Het is een zware vastenkuur, maar de patiënte leek zeer gemotiveerd om ermee aan de slag te gaan. Verder gaf ik een aantal plantenextracten die erom bekend staan dat ze ontsteking tot rust kunnen brengen. Ook maakten we gebruik van rectale ozonbehandelingen.

Reeds na twee weken merkte patiënte dat de ontlasting meer gevormd was en dat de aandrang verminderde. Begin februari gaf ze aan dat er veel minder bloedverlies was, de ontlasting was gevormd en de buikpijn vrijwel verdwenen. Ze heeft dan nog wel zeer veel last van de aambeien. Op 8 februari zijn alle klachten verdwenen, precies een maand na het eerste contact met onze praktijk. Inmiddels weet ze welke voedingsmiddelen haar klachten geven. Ze weet ook wat ze probleemloos kan eten. Zo kan ze langzamerhand weer naar een volwaardige en smakelijke voeding “toegroeien”. Ik heb zelden een patiënt zo blij en dankbaar gezien na een behandeling met een dergelijk resultaat.

Commentaar: 4 jaar lang klachten zonder enig resultaat, en dan binnen 4 weken klachtenvrij! We hebben ook bijna alles uit de kast gehaald om deze Colitis Ulcerosa onder de knie te krijgen. Wanneer het dan de goede kant op gaat kun je al heel snel de intensiteit van de behandelingen verminderen, evenals de medicatie. Wat ook zeker moet worden gezegd is dat deze mevrouw zeer gemotiveerd is om een natuurgeneeskundige behandeling te ondergaan Ze heeft zich ook strikt aan de dieetvoorschriften gehouden. Een dergelijk wonderbaarlijk snel herstel was voor ons ook een verrassing. Ik vond dit zo’n prachtige casus dat ik u deze niet wilde onthouden. Bij patiënte lukte het “chemisch” niet, maar “natuurlijk” wel. Waarvan akte.