Casus 27

Colitis Ulcerosa: Glutenvrij, doet dat echt iets voor mij?

“Ga eens glutenvrij voor 6 weken.” Dat is het advies van dokter Hummelen wanneer ik bij hem kom voor moeheid, gewrichtspijn en problemen met de buik.

Een lange geschiedenis van darmproblemen gaat hieraan vooraf. Na lang buik- en darmklachten te hebben wordt er in 1998 Colitis Ulcerosa geconstateerd. Met medicatie zijn de opvlammingen redelijk onder controle. Tot na de geboorte van ons zoontje in 2004. Alles wordt uit de kast gehaald maar er kon niet voorkomen worden dat 2 jaar later de dikke darm verwijderd moet worden en er een ileostoma wordt aangelegd. Na vele complicaties en zo’n 13 buikoperaties verder gaat het in 2010 goed.

Helaas gaat het in 2012 steeds minder. De stomaproduktie wordt zo hoog dat ik te veel vocht verlies en steeds opnieuw in het ziekenhuis beland door uitdroging. Eind 2012 wordt er helaas geconstateerd dat er Crohn in de dunne darm zit. Opnieuw dus het circuit in met medicatie.

De stomaproduktie werd weer normaal, maar ik hield veel nevenklachten. Gewrichtpijn, erge vermoeidheid, onverklaarbare bloedarmoede, vaak een opgezette pijnlijke buik, een gejaagd gevoel in mijn lijf en onrust in mijn hoofd. Voor de gewrichtspijn kom ik bij de reumatoloog. Hij meldt mij dat het fibromyalgie is. Geen pijnstilling en levenswijze aanpassen is het advies. Maar ja ik ben 37 jaar met een zoon van 9. Ik wilde me hier niet bij neerleggen.

Na het consult bij dokter Hummelen stapte ik dus over op glutenvrij. Na 2 dagen merkte ik al zoveel verschil. Mijn lijf werd rustig. Mijn buik voelde goed en ik had geen vreemde hongermomenten meer. Ik ging ermee door en na ruim 2 maanden is het effect er nog steeds. Voor mij een reden om dit vast te houden. Nooit had ik gedacht dat gluten bij mij het probleem zouden zijn. Ik had zelf door de jaren heen al zoveel geprobeerd. Geen vlees, dan weer geen zuivel en noem maar op. Maar nooit aan gluten gedacht. Ik had een bepaald beeld van mensen die niet tegen gluten kunnen. Die worden immers “ echt ziek “ van gluten. Ik voelde me gewoon niet lekker. Maar ja wie weet hebben gluten al die jaren bij mij het probleem veroorzaakt zonder dat ik het wist. En hebben de gluten al die jaren mij darmen meer ziek gemaakt dan nodig.

Ik ben onbeschrijflijk gelukkig met hoe ik me nu voel. Naast glutenvrij krijg ik neuraaltherapie voor de gewrichtspijn en ik kan gewoon weer met mijn zoon spelen en ik sport weer. Na 10 jaar in de ziektewet een leuke baan vinden? Ik hoop het. Dat ik zover zou komen had ik niet gedacht.