Casus 11

LICHEN PLANUS EN KWIKHOUDENDE VULLINGEN

In oktober 2011 meldt zich een patiënte aan uit 1954. Ze heeft al een jaar klachten: de mond is strak, de tong en het wangslijmvlies pijnlijk, vooral bij het eten van gekruide voeding. Bij de derde specialist die ze bezoekt wordt de diagnose orale lichen planus gesteld. En daar is niet veel aan te doen volgens haar specialist, ook de oorzaak is niet bekend. In het ziekenhuis kon geen allergie worden vastgesteld. Ze krijgt wel steeds medicatie mee. Soms werkte deze tijdelijk verzachtend, soms doet het niets op haar klachten.
Omdat wij het vermoeden hadden dat de kwikhoudende vullingen hier wel eens een rol konden spelen, hebben we een laboratoriumtest (urine) laten doen waar duidelijk uit bleek dat er een zware kwikbelasting aanwezig was. De uitslag is 133.4 terwijl de waarde niet boven de 4.3 uit mag komen. Wij adviseren om de vullingen van amalgaam te laten verwijderen. Tussen februari 2012 en november 2012 worden alle vullingen verwijderd. Tevens krijgt ze in deze periode vijf bio-resonantie behandelingen, gericht tegen de ontgifting van kwik uit haar weefsels. In september 2013 laten we nog een kwikbelasting-test doen en hebben we nog telefonisch contact. Patiënte heeft nauwelijks meer klachten en kan alles weer eten, ook de pittige kruiden. Als ze moet lachen voelt ze dat haar onderlip nog wat strak is. De DMPS- test is verbeterd en er wordt nog een waarde van 5.3 gemeten.

Commentaar:  (veel) kwikhoudende vullingen in het gebit kunnen gemakkelijk tot vreemdsoortige ziekten leiden en ernstige klachten geven. Patiënte kon op een zeker moment alleen nog water verdragen in haar mond. Ze heeft het advies om haar gebit te saneren opgevolgd en dit heeft heel goed uitgepakt: je kunt nooit voorspellen of er genezing op gaat treden. Bij deze patiënte is een heldere diagnose gesteld in het ziekenhuis, maar daar is geen effectieve behandeling mogelijk. Verder zoekend komt ze bij ons terecht, het resultaat is positief