casus 2

GEWRICHTSREUMA NATUURLIJK BEHANDELD

Een jonge vrouw (1972) meldt zich aan in onze praktijk met gewrichtsreuma. De klachten zitten in de polsen, de vingers en de tenen. De reumatoloog geeft een ontstekingsremmer (diclofenac) waar de patiënt goed op reageert. Na verloop van tijd is de reumatoloog toch niet tevreden en stelt voor om methotrexaat toe te voegen. De patiënt leest het een en ander over dit middel en schrikt van de bijwerkingen. Ze komt in onze praktijk terecht met de vraag of er nog andere wegen zijn.
Wij adviseren een streng dieet en sturen haar naar een diëtiste. Verder geven we vitamines, enzymen, mineralen en vetzuren, waarvan we uit onderzoek weten dat deze de ontstekingsreactie kunnen remmen.
Wij adviseren patiënte om een en ander met haar reumatoloog te overleggen. Na twee maanden zie ik mevrouw terug. Ze is heel enthousiast. Ze heeft veel minder gewrichtspijn en zeker 50% meer energie. Ze gaat zelfs – onder begeleiding- weer sporten.

Commentaar: dit is nu zo’n voorbeeld van een patiënt die er tegenop ziet om langdurig medicatie te gebruiken. Zij nam het initiatief om andere wegen te zoeken, en dit lijkt resultaat te hebben, met als ‘bijwerking’ dat ze zich veel fitter voelt.