Casus 22

LEVERREINIGING

Dat wat begon met een lichte verkoudheid, eindigde twee weken later in een ernstige longontsteking met hoge koortsen. De huisarts schreef me antibiotica voor, iets wat ik alleen bij hoge uitzondering neem. De kuur sloeg echter niet aan, waardoor ik er nog een kreeg en ik in totaal zo’n drie weken antibiotica heb geslikt. Hoewel de longontsteking op leek te knappen, was ik lichamelijk volledig uitgeput. Ik had geen trek in eten, voelde me lusteloos en sliep een gat in de dag. Mijn lichaam deed pijn, alsof ik constant spierpijn had, en ik had zo weinig energie dat een stukje wandelen al te veel gevraagd was. Eten koken of een wasje ophangen putte me zo enorm uit dat ik van de inspanning geregeld bijna moest overgeven.
De huisarts zei dat ik vier tot zes weken rust moest nemen. Ik voelde me in die tijd van rust een heel klein beetje beter, maar eigenlijk alleen als ik op bed lag en me niet inspande. Zodra ik meer deed was ik binnen een paar minuten weer helemaal terug bij af. De moeheid bleef en vanaf het moment dat ik ziek was geworden totdat ik niet meer wist wat ik met mezelf aanmoest, was ik al drie maanden verder.
Soms had ik een licht zeurend gevoel in mijn rechterzij en toen dit aan bleef houden kreeg ik het vermoeden dat mijn lever mij een signaal gaf. Ik nam het zekere voor het onzekere en nam contact op met dokter Hummelen, die mij anderhalf jaar eerder met groot succes voor malaria behandeld had. Ik legde mijn situatie aan hem voor en hij raadde mij aan om een leverreiniging te doen, aangezien mijn klachten mogelijk ontstaan waren door de antibiotica. Mijn lever is sinds de malaria gevoeliger, dus ik nam zijn advies serieus en begon twee dagen later aan een darmreiniging van Blessed Herbs (verkrijgbaar op www.superfoods.nl) om vervolgens de leverreiniging die dokter Hummelen voorschrijft te doen. De reden waarom ik de darmreiniging eerst deed was omdat ik er zeker van wilde zijn dat de toxische stoffen die vrij zouden komen door de leverreiniging ongehinderd en zonder kans op (verdere) ophoping afgevoerd konden worden. Aansluitend op deze darmreiniging heb ik meteen de leverreiniging gedaan en de volgende ochtend kwamen de eerste leverstenen er via mijn ontlasting uit. Doordat mijn ontlasting als water was (door het bitterzout en veel water drinken) waren de stenen duidelijk zichtbaar en ik kon ik ze makkelijk opvangen in een zeef. Tijdens mijn leverreiniging zijn er ongeveer 90 grotere stenen (0,5–1,5 cm), 60 kleinere (<0,5 cm) stenen en heel veel gruis vrijgekomen.
In de loop van de dag, toen ik weer wat ging eten, begon ik me steeds beter te voelen. Lichamelijk maar ook geestelijk en emotioneel voelde ik me sterker en helderder. Ik merkte ook dat nog dezelfde dag mijn lusteloosheid enorm afnam. Ik leek me beter te voelen dan ik me in de afgelopen drie maanden had gevoeld! Toch wilde ik even afwachten hoe alles zich verder zou ontwikkelen. De dagen die volgden heb ik geregeld met tranen in mijn ogen rondgelopen. De eerste ochtend na de leverreiniging werd ik wakker en voelde ik me voor het eerst sinds maanden meer uitgerust en had ik zin in de dag. Douchen was in tegenstelling tot de maanden daarvoor geen enkel probleem. Ik voelde me niet uitgeput en kon zonder problemen ook nog een wasje ophangen! ‘s Middag ben ik voor het eerst in maanden een langer stukje gaan wandelen en ‘s avonds had ik zelfs nog energie om eten te koken. Ik voelde me helderder in mijn hoofd, vergat ook minder dingen en zo veranderden maanden van voornamelijk op bed liggen in dagen waarin ik beetje bij beetje weer een leven kreeg. Ook werk ik nu (een week na de leverreiniging) weer bijna full time. Geestelijk voel ik me meer in balans, waardoor het afwisselen van inspanning en ontspanning als vanzelf gebeurt. Mijn conditie ben ik nog steeds aan het opbouwen, maar ik voel me goed, sterk, gezond.
Mijn leven heeft door de leverreiniging een andere kleur gekregen. Over een paar maanden ga ik de volgende leverreiniging doen, totdat er geen leverstenen meer vrijkomen. Ik ga ervoor, want het leven is het waard om er alles uit te halen wat erin zit!