Casus 37

Glutenovergevoeligheid –een heel gezin in zwaar weer

In januari 2012 klopte een moeder met haar ruim 4 jaar oude zoontje Rik (verzonnen naam) bij praktijk Slunterzicht aan. Rik had al last van zijn buik sinds zijn geboorte. Toen hij 6 weken was kwam hij voor het eerst in het ziekenhuis terecht voor onderzoek. Er werd gedacht aan een maagklep die niet goed functioneerde. De behandeling hiervoor bood tijdelijk wel enig soelaas, maar na enige maanden kreeg hij toch steeds meer klachten van zijn buik. Hij kreeg steeds meer last van obstipatie. Op de leeftijd van 1 jaar werd hij verwezen naar een academisch kinderziekenhuis. Vanaf die tijd gaf moeder hem regelmatig klysma’s met olijfolie. Verder kreeg hij buisjes in de oren nadat hij (te) vaak oorontstekingen had. Behalve de buikpijn is Rik lusteloos en te moe om met vriendjes te spelen. Het liefst hangt hij wat op de bank en kijkt wat TV. Rik slaapt zeer onrustig, wordt ’s nachts meerdere keren wakker. Om 4 uur lukt het slapen helemaal niet meer en zet moeder hem in een soort zitzak voor de TV. Zelf probeert ze nog wat te slapen, naast hem op de bank.

Uiteindelijk moet moeder dagelijks thuis een darmspoeling doen met ¾ liter lauw water en moet Rik ieder kwartaal twee weken worden opgenomen om een volledige darmspoeling te ondergaan. Dan krijgt hij een maagsonde en wordt de hele darm leeggemaakt. Er wordt uitgebreid onderzoek gedaan naar de oorzaak van de klachten, evenwel zonder resultaat. De hapjes uit het slijmvlies van de darm bieden ook geen uitsluitsel. Er komt geen heldere diagnose. Een psycholoog bezoekt het gezin om video-opnames te maken omdat gedacht wordt dat de klachten van Rik van psychische aard zijn.

Bij ons bioresonantie- onderzoek wordt al heel snel duidelijk dat hij overgevoelig is voor gluten. De vaccinaties testen als een belasting uit evenals de antibiotica die hij in ruime mate heeft gehad vanwege zijn oorontstekingen. Ook het middel dat moeder tijdens de laatste maanden van de zwangerschap gebruikte vanwege een verhoogde bloeddruk kon als belastend worden uitgetest. We adviseerden de ouders om een glutenvrij dieet te gebruiken en geen E-nummers. In februari en maart 2012 kreeg hij vier behandelingen en ik raak hem daarna uit het oog. Recent klopte moeder aan voor haar jongste kind en kon melden dat Rik volledig genezen is, weer hele dagen naar school gaat en actief meedoet in de klas. Sinds zijn laatste bezoek aan Slunterzicht in maart 2012 heeft hij geen dokter meer gezien. Het dagelijkse spoelen van de darm kon worden gestopt. Rik heeft een normale stoelgang. Na vier jaar tobben werd binnen enkele weken het probleem opgelost.

Commentaar: Dit kind had een volledig ander leven gehad wanneer het academisch kinderziekenhuis over de diagnostiek had beschikt waar wij gebruik van maken. Ik ben er dan ook een groot voorstander van dat ziekenhuizen deze diagnostiek en behandelingen gaan aanbieden en nader wetenschappelijk gaan onderzoeken. We mogen kinderen dit niet onthouden en jarenlang onnodig laten lijden. De ziekte van dit jongetje heeft ook een enorme impact gehad op de andere gezinsleden. Dit gezin was in zeer zwaar weer terecht gekomen en het is prachtig dat we op Slunterzicht een oplossing konden bieden. Dat maakt ons werk ook zo mooi! Wij willen het verhaal van Rik dan ook graag met u delen.