Casus 42

Chronische hoofdpijn

Opmerkelijke ervaringen na 25 jaar hoofdpijnklachten en vermoeidheid met behandeling neuraaltherapie en natuurgeneeskunde.

Na enkele Azië reizen, ongeveer 25 jaar geleden, werd ik verrast door een blindedarmontsteking, een spoelworm, en vervolgens sterke moeheid. Ik was voordien in een goede conditie, sportte veel en voelde me zeer gezond. De klachten namen geleidelijk toe, wat betekende dat ik niet meer kon sporten. Onderzoek vond plaats bij twee specialisten (neuroloog, internist/tropische geneeskunde). Duidelijke afwijkingen werden niet gevonden, behoudens lichte EEG en liquorafwijkingen. Er zou mogelijk sprake zijn van een tropisch virus of een vermoeidheidssyndroom.
In de hierop volgende vijf jaren vond heel geleidelijk een redelijk herstel plaats van de vermoeidheid. Iets zwaardere inspanningen waren wel mogelijk, maar werden afgestraft met hoofdpijn, met een duur van een dag tot een paar weken.
Ook de verdere jaren tot heden hebben meerdere onderzoeken en behandelingen plaatsgevonden, zowel in medisch, sportmedisch, alsook natuurgeneeskundig gebied. Soms met het idee van lichte verbetering, maar sport bleef niet mogelijk en hoofdpijn was hierin de boosdoener. Jaarlijks probeerde ik enige extra inspanning door fietsen of andere milde sporten, maar steeds opnieuw een sterke reactie met hoofdpijn.

Vorig jaar zomer heb ik, bij toename van de hoofdpijnklachten, het advies van een bevriende arts gekregen niet bij een medisch specialist, maar het eens in de natuurgeneeskunde te zoeken en kwam ik bij dhr. X, natuurarts, terecht. De neuraaltherapie leek de meest passende vorm van behandelen. De injecties met procaïne vonden plaats in kwetsbare gebieden van littekens en op ontstekingsgevoelige gebieden. Na de eerste behandelingen volgde voor mij een geheel nieuwe ervaring, niet eerder opgedaan na al de vroegere behandelvormen: een dag of 10 geheel hoofdpijnvrij. Sporten durfde ik allereerst nog niet mee te experimenten, maar na enkele sessies ben ik gaan fietsen en wandelen, waarbij de afstanden geleidelijk uitgebouwd werden.
In de afgelopen maanden is de behandelfrequentie ongeveer eenmaal per maand, en is de hoofdpijn sterk verminderd, zowel in intensiteit als in voorkomen. Omdat ik weer kon sporten, weliswaar in een licht belastende vorm, kon ik mijn conditie weer opbouwen. Dat heeft me heel goed gedaan. Ook al is mijn hoofdpijn niet helemaal weg, toch ervaar ik en ook mijn partner een duidelijk gezonder functioneren.