Casus 48

Weer grip op migraine

In januari 2017 komt er een vrouw (29 jaar) bij ons die veel last heeft van zware hoofpijn die door de huisarts als migraine is bestempeld en door de neuroloog als mogelijke cluster-hoofdpijn. Bij doorvragen blijkt dat ze in de periode voor de menstruatie vijf dagen van slag is. Ze heeft vijf dagen hoofdpijn, waarvan twee dagen echte migraine. De huisarts schrijft haar een andere anticonceptie pil voor, maar de hoofdpijn wordt er alleen maar erger door,  zegt ze. Ze gebruikt ibuprofen en pilletjes tegen de misselijkheid om deze dagen door te komen. Zo is deze mevrouw al 12 jaar maandelijks in meer of mindere mate aan het tobben. Deze klachten komen haar heel slecht uit omdat ze voor haar werk veel en lang onderweg is, vaak in het buitenland, en zich dan ook niet ziek kan melden.

Ik adviseerde een aantal darm-lever-reinigingen te doen, en een lichaams-identiek hormoon te gebruiken in de dagen voor de menstruatie, in combinatie met een aantal neuraaltherapeutische behandelingen. Ik zag haar in oktober van 2017 weer. Ze heeft nu alleen nog hoofdpijn wanneer ze te druk is (te veel stress), wanneer het te warm is en wanneer ze te weinig water drinkt.

Commentaar: Deze 29 -jarige patiënte heeft nu grip gekregen op haar klacht. Ze kan door aanpassing van haar leefstijl (drinken, stressreductie, lever- en darmreinigingen) prima verder. Na jaren heeft ze, naar het zich laat aanzien, voorlopig geen medicatie of arts meer nodig. Mocht het wel nodig zijn dan kan een aantal behandelingen met neuraaltherapie uitkomst bieden nog worden gegeven. Haar hoofd blijft wel haar zwakke plek, dat zal niet veranderen.