De 5 pijlers

Wanneer een patiënt met chronische klachten bij ons komt, brengen we de klachten en de ziektegeschiedenis zorgvuldig in kaart. Daarnaast wordt ruim aandacht besteed aan een vragenlijst. Door middel van deze lijst willen we inzicht krijgen in oorzaken van de klachten of het ziektebeeld. Voordat we met een gerichte behandeling kunnen starten, zullen we vaak kijken naar de vijf voorwaarden voor een succesvolle behandeling. Deze aandachtspunten zijn voeding, beweging, drinken, slapen en huidverzorging: als de leefstijl niet gezond is, is de kans dat een behandeling aanslaat niet zo groot.

1. Voeding
Heel veel ziekten hebben niet alleen een ‘relatie’ met voeding en voedingsgewoonten, maar zijn ook te genezen door o.a. anders te gaan eten. Zo kunnen hart en vaatziekten, kanker, overgewicht, ouderdomsdiabetes en veel andere chronische ziekten voorkomen worden door andere, gezondere voeding en een andere leefstijl. Daarom kijken we in onze praktijk steeds of verandering van voedingsgewoonten of een dieet zinvol is. Ook wordt er gekeken naar intoleranties en allergieën, naar tekorten en naar verkeerde voeding.

Voeding speelt een cruciale rol in de natuurgeneeskundige praktijk. Meer weten? Onder “Allerhande’ in het menu vindt u het artikel ziekte en voeding.

2. Beweging
De voordelen van lichaamsbeweging zijn heel groot. Door te bewegen kun je je gezondheid in positieve zin beïnvloeden. Volgens wetenschappelijk onderzoek leidt lichaamsbeweging niet alleen tot een betere gezondheid, maar ook tot een langer leven. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat beweging veel effect heeft op onze gezondheid en toch bewegen we te weinig.

Waarom de gewone gezondheidszorg zo weinig ‘inzet’ op het hoofdstuk beweging blijft ons een raadsel: beweging is niet “vaag” of “alternatief’, het grote nut van beweging is overtuigend wetenschappelijk bewezen.

Wat zijn de voordelen?
Beweging…

 • vergroot de kans op zelfstandig wonen wanneer je ouder wordt
 • verbetert je geheugen en je denkkracht
 • zorgt voor sterkere botten en vertraagt de botontkalking
 • helpt je om op gewicht te blijven
 • helpt je om goed gestemd te blijven
 • verlaagt de kans op het krijgen van bepaalde vormen van kanker
 • verlaagt de kans op het krijgen van ouderdomsdiabetes met 30%
 • verlaagt de kans op hoge bloeddruk
 • vermindert de kans op hart- en vaatziekten
 • zorgt dat de verhouding gunstige en ongunstige bloedvetten (o.a. cholesterol) verbetert
 • zorgt ervoor dat je stress beter kunt verdragen, het verbetert de stressregulatie

3. Drinken
Het menselijk lichaam bestaat voor tenminste 65% uit water. Het gaat hier om water dat gebonden is aan met name eiwitmoleculen. Vanuit het denkmodel van de biofysische geneeskunde weten we dat informatie in deze water-fractie wordt opgeslagen. Ook verkeerde informatie kan op deze manier in ons lichaam opgeslagen liggen. Dit heeft vergaande consequenties. Zo kan een ziekteverwekker of toxine, die materieel uit ons lichaam is verdwenen, op energetisch niveau nog wel aanwezig zijn. Hoe het ook zij, wij vinden het heel belangrijk wanneer een patiënt voldoende water drinkt van goede kwaliteit. Gezuiverd water, of water dat uit grote diepte wordt opgepompt, voldoet hier meestal aan. Wij adviseren patiënten Spa blauw te gebruiken of het water te filteren met een Brita-filter, of een “omgekeerde osmose”- filtersysteem aan te schaffen.

4. Slapen
Doordat we in de Westerse wereld de beschikking hebben over kunstlicht zijn we gemiddeld steeds korter gaan slapen. 100 jaar geleden sliepen we in het westen gemiddeld 9 uur per nacht. Nu is dat 6 tot 7 uur. Veel mensen moeten er vroeg uit omdat ze naar hun werk moeten reizen. Sommigen gaan extreem vroeg weg om files te vermijden, zeker als ze in het westen van het land hun werk hebben en ’s morgens naar de Randstad moeten.

Door deze leefstijl veranderen we ons slaap-waakritme. Of liever: we forceren het. Dit slaap-waakritme wordt vooral gereguleerd door het slaaphormoon melatonine. De afgifte van melatonine zorgt ervoor dat we ’s avonds slaperig worden. Licht, ook kunstlicht, remt deze afgifte. Ook het licht van de televisie of de computer doet dit. Vandaar ook dat televisie kijken en computeren een gezonde nachtrust in de weg kunnen staan.

Daarbij komt ook dat melatonine een stof is die een sterk ontstekingsremmend en anti-oxidatief effect heeft. Ziektebeelden die gepaard gaan met ontstekingsverschijnselen (en dat zijn er nogal wat!) kunnen door gezonde slaap gunstig worden beïnvloed.

Ook letten wij op de slaapplaats zelf. Wanneer op de slaapplaats verkeerde elektromagnetische straling aanwezig is kan ons lichaam onvoldoende regenereren. Wat we zelf kunnen bijdragen aan de ‘gezonde slaapplaats’ kunt u lezen onder Allerhande in het linker menu onder Straling

5. Huidverzorging
Ontgiften is een sleutelwoord in de natuurgeneeskunde. Ontgiften gaat o.a. via vier reinigings- en uitscheidingssystemen van ons lichaam (darmen, lever/gal, nieren en huid).

We kunnen de ontgifting van de huid ondersteunen door zweten te bevorderen (sauna, Turks stoombad, warm bad, sporten). Het uitscheidend vermogen van de huid kunnen we activeren door de huid te borstelen en te masseren. Ook wisseldouches stimuleren de bloedsomloop en hebben een ontgiftend effect.

Belangrijk is de huidverzorging. Het is ongewenst wanneer u de huid behandelt met paraffine- houdende huidcrèmes (of de producten die daarvan afgeleid zijn). Door de paraffine wordt de huid afgedekt zodat de toxinen niet goed kunnen worden uitgescheiden. U kunt producten van Weleda gebruiken, bijvoorbeeld Wilde Rozenolie, Calendula babyolie, Citrus huidolie, Arnica massage-olie of Amandel-gezichtsolie.