Vasten

Vasten is één van de oudste natuurgeneeskundige interventies die er bestaan. Met name in Duitsland heeft men een traditie van ‘Heilfasten’. Als je als arts hiermee in aanraking komt kun je je er gemakkelijk vanaf maken: vasten is iets uit de oude doos, iets van vóór de tijd dat we over moderne geneesmiddelen beschikten.
Mijn insteek is: wanneer zoveel mensen positief rapporteren over medisch vasten en deze ‘traditie’ maar blijft bestaan, ga er dan maar vanuit dat het ook echt werkt! En ik heb het aan den lijve ondervonden.
Vasten is reinigen, en vasten is “resetten”. Organen krijgen een poosje rust, en het lichaam krijgt even volledig de kans om zich toe te leggen op ontslakken en ontzuren.
Vasten is moeilijk te combineren met het dagelijks werk. Voor vasten heb je tijd en rust nodig. Veel mensen worden na verloop van tijd een beetje slap en moe. Vasten in de vakantie zou het beste zijn- maar een bergwandeling van 5 uur terwijl je vast… enfin, u begrijpt het wel.

Motivatie
Ik heb gemerkt dat het belangrijk is dat je weet wat er met jou en je lichaam gaat gebeuren voordat je begint. Voor vasten moet je gemotiveerd zijn, je moet het zelf willen. Vasten kan uiteindelijk ook leiden tot een wijziging van eet- en leefgewoonten, en het kan leiden tot meer respect voor je eigen lichaam en meer discipline. Het is moeilijk om jarenlange gewoonten te veranderen. In de praktijk is dat ook lang niet altijd binnen een korte periode te bewerkstelligen. Een periode van vasten kan wel een goed begin zijn. Als het goed is volgen er meer!

Wanneer?
Vasten kan goed ingezet worden bij:

  • Chronische darmklachten
  • Chronische huidklachten
  • Gewrichtsklachten
  • Migraine/ hoofdpijnklachten
  • Allergieën
  • Moeheid en lusteloosheid
  • Als voorbereiding op zwangerschap
  • Chronische ontstekingen
  • Weerstandsvermindering

Vasten op maat
Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden:
We kennen de Mayr-darmreinigingskuur. Dr Mayr is de Duitse arts die het “heilfasten” in Duitsland op de kaart heeft gezet. Deze kuur kan het best in groepsverband worden gedaan. Deze kuur wordt aangeboden in Zeeland, op de Canarische Eilanden en in Duitsland.
Er bestaat ook een ‘milde variant” die langer duurt en beter te combineren is met werken. Daarnaast bestaat nog de mogelijkheid tot sapvasten, een kuur die goed als alternatief kan dienen. Het is moeilijk om vooraf te zeggen of deze kuur gecombineerd kan worden met werk. Mijn advies is om enkele vakantiedagen op te nemen.