Aanbevelingen zorgverzekering 2020, AVIG

De volgende tekst is door de AVIG (Artsenvereniging Voor integrale Geneeskunde) opgesteld. 

Aanbevelingen zorgverzekering 2020. Vergoedingen: acupunctuur, homeopathie, natuurgeneeskunde, neuraaltherapie en orthomoleculaire geneeskunde.

 1. De voorzieningen en vergoedingen van de alternatieve geneeswijzen, in de aanvullende pakketten van de zorgverzekeringen 2020 zijn in vergelijking met die van 2019, bij een aantal verzekeraars verder afgenomen, zoals de hoogte van de vergoedingen bij ONVZ en VVAA.
  De CZ groep ( CZ, Ohra, Just en de Nationale Nederlanden) vergoedt alleen nog de volgende behandelingen natuurgeneeswijzen: antroposofische consulten, auriculotherapie (ooracupunctuur), haptonomie, kinesiologie, musculoskeletale geneeskunde, orthomanuele geneeskunde, reflexzonetherapie/voetreflextherapie, manuele therapie E.S en shiatsu.
  De behandelingen algemene natuurgeneeskunde, neuraal therapie en orthomoleculaire geneeskunde worden niet meer vergoed in 2020 bij de CZ groep.
  De term natuurgeneeskunde wordt door zorgverzekeraars verschillend gezien en gebruikt. Het kan daarom voorkomen dat bepaalde vakgebieden/prestatiecodes niet worden vergoed door de zorgverzekeraar. Neem daarom altijd contact op met de zorgverzekeraar voor de exacte voorwaarden, zeker als u overweegt een overstap te maken naar een bepaalde verzekeraar.
 2. Het is in de eerste plaats van belang dat u let op de hoogte van het budget per jaar en de dagvergoeding. De meeste verzekeraars vergoeden in 2020 per dag een bedrag variërend tussen de € 25 en € 75 tot 80% per behandeling. De ONVZ en de VVAA vergoeden € 65,00 tot 75,000 per dag in hun top-pakketten, maar de maandpremie is hoog bij deze verzekeraars.
  Er zijn in 2020 geen zorgverzekeraars meer die een 100% dagvergoeding hebben.
  Als u besluit een aanvullende verzekering te nemen uitsluitend voor vergoeding van alternatieve geneeswijzen, is het verstandig uit te rekenen of deze aanvullende verzekering nog wel de moeite waard is. Vergelijkt u hierbij de jaarpremie met de maximale jaarvergoeding en de maximale dagvergoeding. Voor gezinnen met kinderen onder de 18 jaar, die gratis zijn meeverzekerd, en allen verwachten gebruik te maken van alternatieve geneeswijzen kan het nog in uw voordeel uitvallen.
  Als u verwacht in 2020, niet alleen alternatieve geneeswijzen maar ook andere medische diensten, vergoed vanuit de aanvullende verzekering nodig te hebben, dan kan het wel gunstig zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten. De website www.zorgwijzer.nl biedt goede informatie over de alternatieve geneeswijzen. Zie https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/alternatieve-geneeswijzen
 3. Verder is het mogelijk handig als men aanspraak kan maken op een collectiviteitskorting. Bijvoorbeeld als men lid is (of wordt) van bv. een sportvereniging, kruisvereniging, ouderenbond of patiëntenvereniging. Vanaf 2020 is deze korting verlaagd naar gemiddeld 7% naar maximaal 5%. U dient goed uit te rekenen of u niet goedkoper terecht kunt bij een andere zorgverzekeraar, zonder deze collectiviteitskorting.
 4. Basisverzekering: U kunt al snel € 100 tot bijna € 500 besparen door over te stappen van basisverzekering. Zo is er een groot verschil tussen de goedkoopste en de duurste zorgverzekeraar in 2020.
  De voordeligste basispolis in 2020 is die van Zekur (Univé) met een premie van € 101,95. De duurste sluit u af bij De Amersfoortse (ASR) voor een maandelijks bedrag van € 142,95. Maandelijks kom je dan uit op € 41 premieverschil, ofwel € 492 op jaarbasis. Daarbij moet dus gezegd worden dat u bij Zekur niet naar alle ziekenhuizen kan voor een volledige vergoeding van de rekening voor planbare zorg. Het betreft dan ook een budgetpolis. De restitutiepolis van De Amersfoortse heeft wel een contract met alle ziekenhuizen en krijgt u over het algemeen altijd 100 procent van de zorgkosten vergoed. Een degelijk verschil, waar ook een groot prijsverschil aan vast hangt.
  Bij een maximaal eigen risico van 885 euro zijn de onderlinge verschillen iets kleiner, of beter gezegd, iets minder groot. In dat geval is ZieZo (Zilveren Kruis) de meest voordelige met een premie van 83,25 en is wederom De Amersfoortse de duurste (lees: 117,95 euro). Het totale verschil qua premie in 2020 komt hierdoor uit op 416,40 euro op jaarbasis. (bron: de Zrogwijzer.nl)
  Het is ook de moeite waard om uw eigen risico voor de basisverzekering te heroverwegen. Het standaard eigen risico is € 385. U kunt dat zelf in stappen van € 100 verhogen tot € 885. De korting op uw premie voor de basisverzekering kan daarbij oplopen tot € 300 per jaar. Wat in de praktijk betekent dat alleen wanneer u meer dan € 685 aan zorgkosten uit de basisverzekering hebt, u duurder uit bent. De huisarts, wijkverpleegkundige en verloskundige tellen niet mee voor het eigen risico. Via o.a. de website van de consumentenbond kunt u via de zorgvergelijker 2019- 2020 een goede vergelijking maken van alle verzekeringen.
 5. Afmelding bij de huidige zorgverzekeraar dient vóór 1 januari 2020 a.s. te geschieden. Aanmelding bij de nieuwe zorgverzekeraar kan tot uiterlijk 31 januari 2020. Als u zich aanmeldt bij een nieuwe zorgverzekeraar vóór 1 januari 2020, zal deze uw oude verzekering opzeggen. Bij de basisverzekering wordt men bij alle zorgverzekeraars als nieuwe klant zonder keuring of restricties geaccepteerd. Bij de aanvullende verzekering wordt dit – als gentleman’s agreement tussen de verzekeraars – meestal ook gedaan. Zie ook https://www.zorgwijzer.nl/zorgvergelijker/overstappen-zorgverzekering6. Avero Achmea verdwijnt en fuseert per 1 januari 2020 met de verzekeringen van het Zilveren Kruis.

Verzekeringscommissie AVIG

13 december 2020