Artikel “Verband tussen blessures en gebitsproblemen nu aangetoond”

Artikel in dagblad “de Stentor”, 12-5-2012

Het verband tussen blessures en gebitsproblemen nu aangetoond

 Door Peter van der Meeren

 Soest– Het verband tussen sportblessures en gebits- en kaakproblemen is wetenschappelijk aangetoond. Een inmiddels begonnen vervolgonderzoek zou kunnen aantonen dat zelfs acuut hartfalen tijdens een wedstrijd kan voortkomen uit gebitsproblemen.

Het onderzoek heeft twee jaar in beslag genomen. Spelers van tien clubs- onder meer landskampioen Ajax, Anderlecht, FC Twente, Roda JC, AZ en het Engelse West Ham United- werkten mee. Het in Soest gevestigde Sportsinjurylab (“Blessurelab”) benaderde, via de medische staf van de clubs, ruim 300 voetballers. Er kwamen 215 bruikbare vragenformulieren (met elk 71 vragen) retour. “Op basis van die respons en de zorgvuldige wijze waarop de gegevens verzameld zijn, is dit en wetenschappelijk verantwoord onderzoek”, alsdus onderzoeksdeskundige Arnold Goedhart.

Initiatiefnemer van het onderzoek is Henny Solleveld. Hij is sinds 1979 fysiotherapeut te Soest en heeft zich tevens bekwaamd in het genezen van blessures, door die in relatie te brengen met ontstekingen in de mond en niet goed functionerende kaakgewrichten. Dergelijke ‘storingshaarden’ kunnen via het centrale zenuwstelsel overal in het lichaam voor problemen zorgen.

De volledige onderzoeksresultaten worden dinsdag gepresenteerd tijdens de derde wereldconferentie “Wetenschap en voetbal’, georganiseerd door de universiteit van het Belgische Gent. Duizend betrokkenen uit zo’n 150 landen geven acte de présence. Een van hen is Jean-Pierre Meersseman, als kaakspecialist werkzaam voor het beroemde laboratorium van de Italiaanse topclub AC Milan. De Belgische arts is ervan overtuigd dat gebits- en kaakproblemen kunnen leiden tot allerlei blessures. Mede op zijn advies zag AC Milan in 2009 af van de transfer van Porto-verdediger Cissokho. Diens gebit werd te slecht bevonden. “De resultaten gaan diepe indruk maken.” meent Solleveld. “Nu we wetenschappelijk bewezen hebben dat die problemen tot verhoogde blessuregevoeligheid leiden, zullen de clubs hier serieus aandacht aan moeten besteden”.

Solleveld hoopt dat alle profclubs het voorbeeld van FC Twente, AC Milan en Arsenal volgen. Twente-clubarts Gekie Meins is overtuigd van de samenhang en laat alle spelers grondig onderzoeken in de mond. Bij Arsenal zijn bij meer dan de helft van de slectiespelers de verstandskiezen preventief verwijderd. Robin van Persie, schitterend voorbeeld. Was vaak geblesseerd, liet al zijn verstandskiezen verwijderen en is nu blijvend topfit. De Duitse arts Dieter Trzolek heeft dertig jaar gewerkt bij Bayer Leverkusen en FC Köln en verklaart officieel dat de meeste spier- en peesproblemen hun oorsprong vinden in het gebit.

Goedhart is verbaasd over ‘het heldere verband’ tussen blessures en ontstekingen aan tandvlees, verstandskiezen en niet goed scharnierende kaakgewrichten. “De resultaten wijzen voorts uit dat leeftijd, stress, de relatie met de trainer en ongezonde eetgewoontes duidelijk minder belangrijke risicofactoren zijn dan het gebit. Dat is vooral opvallend omdat leeftijd in vrijwel alle eerdere onderzoeken tot de belangrijkste risicofactoren hoorde. Onze resultaten laten zien dat oudere spelers vaker blessures krijgen als ze meer gebits- en kaakproblemen krijgen. Voorts blijkt duidelijk dat veel voelballers kampen met blessure- angst. Hoe ouder ze worden, hoe meer dat het geval is.”

Verregaande ontdekkingen sluit Solleveld in vervolgonderzoek niet uit. “Wellicht wordt zelfs aangetoond dat acuut hartfalen, zoals in maart Fabrice Muamba van Bolton Wanderers overkwam, voortkomen uit problemen met het gebit.”

 ►Aan het onderzoek van Henny Slolleveld is door veel clubs meegewerkt en voetballers zijn erg geïnteresseerd, maar het is niet in alle kringen onomstreden. Dr. Cees Renckens, bestuurdslid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, zet zijn vraagtekens bij het verband tussen voetbalblessures en gebitsproblemen. “De relatie tussen gebitsproblemen als “stoorveld” met gevolgen elders in het lichaam is door reguliere medici altijd als flauwekul beschouwd. Een relatie tussen gebitsproblemen en blessuregevoeligheid, die kennelijk uit dit onderzoek is gekomen, ontbeert een biologische verklaring en zal alleen al daardoor een kritische arts niet overtuigen”.