Casus 14

NATUURLIJKE GENEESKUNDE BIJ JICHT

In juni 2012 zag ik een man van 49 jaar oud die al zes jaar jicht had. Jicht is een aandoening waardoor je plotseling gewrichtspijnen krijgt, meestal de gewrichten van de grote tenen, maar de knieën en enkels kunnen ook meedoen.
De huisarts van de patiënt gaf hem ibuprofen – een ontstekingsremmer en pijnstiller- en Allupurinol, een middel om de urinezuurspiegel te verlagen. De huisarts gaf geen dieet, “kijk maar wat je eet’ was zijn advies. Inmiddels is de patiënt er al achter gekomen dat hij sterk reageert op bier, zoute haring en eieren. Kortom: een vervelende ziekte: de pijnklacht in de grote teen bleef bij hem steeds opspelen, en hij had veel last van de bijwerkingen van de medicatie.
Ik adviseerde patiënt een dieet, een aantal voedingssupplementen en een homeopathisch middel voor de nieren.
Omdat het urinezuur al snel normaliseert, kunnen we heel voorzichtig de dosis van het middel Allupurinol verlagen. Inmiddels zijn we acht maanden verder en blijft de patiënt het heel goed doen op éénderde van de oorspronkelijke dosis. Hij heeft geen jicht-klachten meer, kan voluit sporten en heeft geen last meer van de bijwerkingen.  In de komende maanden gaan we kijken of er nog verder met de medicatie kan worden gezakt. Patiënt is dolblij dat hij zich weer goed voelt en dat de gewrichtsklachten onder controle zijn. Hij laat er zijn biertje graag voor staan!

Commentaar: dit is een voorbeeld van een patiënt die een natuurarts opzoekt vanwege de bijwerkingen van een geneesmiddel. Door een combinatie van dieet, een homeopathisch middel voor de nieren, een dagelijkse dosis vitamine C en twee plantenextracten (fytotherapeutica) kan de dosis van het oorspronkelijke middel tot een derde worden teruggebracht.
Ons beleid is nu dat iedere twee maanden in het laboratorium het urinezuurgehalte van het bloed wordt bepaald. Zolang dit binnen de normale waarden blijft kan de dosis van het geneesmiddel nog naar beneden worden bijgesteld. Ik denk dat artsen wel eens onderschatten hoeveel patiënten wel over hebben voor hun gezondheid. Deze patiënt is zeer gemotiveerd om zijn eetgewoonten blijvend aan te passen- maar hij krijgt er ook veel voor terug!