Casus 19

MIGRAINE (patiënte zelf aan het woord)

In 2010/2011 werd ik (vrouw, geb 1950) regelmatig met tussenpozen van ca. 4 – 5 weken geconfronteerd met zware hoofdpijn. Het werd een echte kwelling die ontaardde in migraine aanvallen. Dit betekende voor mij dat ik dan echt een paar dagen met zware hoofdpijnaanvallen in bed doorbracht waarvan de 1e dag met overgeven. Het gebruik van pijnstillers (o.a. paracetamol, ibuprofen) was ook van weinig nut omdat ik geen slokje water of pijnstiller binnen kon houden. Dat was dus echt afzien.
Omdat het regelmatig bleef terugkomen en dit voor normaal functioneren echt een probleem ging geven (regelmatig een aantal dagen uitgeschakeld en daarna voorzichtig weer opkrabbelen) heb ik dit mei 2011 met de huisarts besproken. Advies was om voor de hoofdpijnen paracetamol, ibuprofen en eventueel diclofenac te nemen. In augustus 2011 een nieuwe afspraak gemaakt en samen met de huisarts e.e.a. doorgesproken. Ik ben altijd wel gevoelig voor hoofdpijn en in veel gevallen leek dat ook wel te herleiden tot spanningshoofdpijn. Maar deze zwaardere aanvallen met uitschakeling van de dagelijkse gang van zaken was vele malen erger. Paracetamol helpt niet, ibuprofen slik ik liever niet (blauwe plekken) en diclofenac vind ik ook geen optie i.v.m. maagbeschermers.  Ik kreeg een recept voor paracetamol met codeïne en Maxalt om voor migraine uit te proberen. Afgesproken werd dat als het erger zou worden ik terug moest komen en de volgende stap een onderzoek bij de neuroloog zou zijn.
Eerst dacht ik nog dat een oorzaak wel eens kon zijn dat mijn lichaam zich moest aanpassen na de overgang. Het bleef me bezighouden en voordat het je leven gaat beheersen ben ik verder gaan zoeken. Een familielid, die zelf zeer goede ervaring heeft bij complementaire behandelingen, raadt me dan aan om een afspraak te maken bij een praktijk die hierin is gespecialiseerd en vond op internet (nvnr.nl) een zelfde praktijk in mijn woonplaats. Migraine werd hier ook genoemd. Ik heb gebeld om een afspraak te maken en kon begin september 2011 terecht.
Vooraf werd een vragenlijst ziektegeschiedenis toegestuurd met het verzoek deze in te vullen als basis voor de 1e afspraak. Dit betekent ook dat je zelf nog eens goed nadenkt over een aantal zaken en de lijst daarna zo zorgvuldig mogelijk invult.
Tijdens de 1e afspraak wordt de vragenlijst als basis gebruikt. Vervolgens begint een traject van verder onderzoek o.a. bloedonderzoek (Europees lab. voor nutriënten in Bunnik),  ik was naar de opticien geweest voor een nieuwe bril (recept werd ook doorgesproken), hoofdpijnschema bijhouden, voeding, leverreiniging, vitamine B2 en neuraaltherapie. De Vitamine D waarde blijkt veel te laag en ik ben vanaf die tijd CalDyn gaan gebruiken. Verder komt naar voren dat voor mij leverreiniging van belang is en ik krijg hiervoor een duidelijke handleiding met informatie wat je moet doen en wat je kan verwachten.  Een voor mij goede handleiding voor mijn gewicht (niet voortdurend honger en onverzadigd gevoel) is het boek van diëtiste Yvonne Lemmers “Grip op Koolhydraten”. Ook voeding is een belangrijke peiler en kan een oorzaak zijn voor hoofdpijn. Via een vragenlijst ter ondersteuning van het herkennen voor oorzaken van gewichtstoename (Cora de Fluiter) komt naar voren dat de menopauze niet echt een rol speelt voor de hoofdpijn.
Het geeft een goed gevoel als je zelf aan de slag kan. De leverreiniging ingepland (voorbereiding 6 dagen, uiteindelijke reiniging 1 dag) en het resultaat was dat dit voor mij erg goed werkte. Het gaat te ver om de reinigingskuur helemaal te beschrijven maar voorbeelden zijn zeker te vinden op internet bij de natuurgeneeskunde. In mijn geval is de kuur door mijn arts zelf geschreven en toegelicht op een hele duidelijke manier. Het was goed te doen en belangrijk is dat je hiervoor de tijd en rust neemt. Je wordt beloond met een energie boost en in mijn geval van minder en minder zware hoofdpijn. Het advies voor mij is om deze reiniging met regelmaat te herhalen totdat er geen verontreiniging meer vrijkomt.
Ook ben ik aan de slag gegaan met “Grip op Koolhydraten” en al snel blijkt dat dit voor mij betekent dat ik geen honger gevoel meer heb en tussen de maaltijden door een verzadigd gevoel.  Als aanvulling wilde ik graag de juiste vitaminen slikken ter ondersteuning en hiervoor krijg ik een op mijn leeftijd gebaseerde vitaminen advies (Multigenics Senior). De andere multivitaminen preparaten die ik voor die tijd slikte gebruik ik niet meer. Uiteraard is het ook hier zo dat het blijven volgen van een ander eetpatroon wel discipline vereist maar dat is wel op te brengen als het betekent dat je meer energie en in mijn geval minder hoofdpijn krijgt.
Dan word er ook getest of ik allergisch reageer op de stof die voor de neuraaltherapie wordt gebruikt. Geeft bij mij geen problemen. Vervolgens zijn tijdens een behandeling de plekken die een stoorveld bij mij kunnen veroorzaken met neuraaltherapie behandeld. In mijn geval mijn knie (kruisbandblessure), littekenplek bij pols en de hechtingsspieren in mijn nek en schouders. Vooral omdat ik bij de zware hoofdpijn ook vaak verkrampte nekspieren kreeg. Voor de pijnlijke knie slikte ik Glucosaminepreparaat  en dit gaf verlichting tegen de stijfheid. Maar deze knie bleef vaak regelmatig dik en pijnlijk. Na de behandeling met neuraaltherapie (rondom de knie kleine prikjes) heb ik hier praktisch geen last meer van en sindsdien slik ik ook geen Glucosaminepreparaat meer tegen de stijfheid. De knie is af en toe nog wel eens gevoelig en wat dikker maar er is geen stijfheid meer sinds die behandeling. Ook de verkrampte hechtingsspieren in mijn nek en schouders zijn nog een paar keer geprikt en nu heb ik er op dit moment geen last meer van.
Bij een andere afspraak bij de huisarts heb ik ook een foto laten zien met het resultaat van de leverreiniging en verteld dat ik aanvullend bij de natuurarts in behandeling ben. De huisarts stond er niet afwijzend tegenover (kan ook haast niet als het bewijs er is) maar gaf er verder niet veel reactie op. Voor mij telt echter wel het uiteindelijke resultaat.

Het is nu inmiddels begin 2013 en de hoofdpijnaanvallen zijn echt veranderd. Ik heb geen migraine-aanvallen meer die me in bed houden met alles op stil en donker. Natuurlijk heb ik nog wel eens hoofdpijn. Ik blijf gevoelig voor luchtdrukschommelingen en ook hoofdpijn komt voor maar dan in een vorm die meer mensen herkennen. Ik kan dan met paracetamol en als het iets heftiger is met de paracetamol met codeïne goed functioneren. Ook heb ik nu een aantal uitstekende richtlijnen om aan preventie te werken.
Doorgaan met de leverreiniging tot niets meer vrijkomt (kan 1x per 6 weken). Doorgaan met koolhydraatarme voeding, beweging blijft uiteraard ook belangrijk. Voor mij is de complementaire zorg een onmisbare schakel geworden waardoor ik de mogelijkheid heb om verder te zoeken naar de oorzaken van ontstane gezondheidsproblemen. Vervolgens daar waar mogelijk er mee aan de slag te gaan.
Tijdens de afspraak eind juli 2012 spreken we af, dat als ik de preventieve leverreinigingen verder heb gedaan en er geen verontreiniging meer vrijkomt, ik een nieuwe afspraak maak om het uiteindelijke resultaat te bespreken.
Dan komt een volgend probleem op mijn pad: zie casus 20